Εκπαιδευτικό Προσωπικό

Η Γιάννα Αθανασάκη γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Έζησε τα παιδικά της χρόνια στην Lausanne της Ελβετίας, όπου ξεκίνησε τις σπουδές της στην μουσική το 1973 στο Conservatoire de Lausanne. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, συνέχισε τις μουσικές της σπουδές στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στην τάξη φλάουτου του Tone Takahasi και Ilia Makovei, από όπου πήρε το δίπλωμά της το 1988 με Άριστα. Παράλληλα φοίτησε στην Μουσική Ακαδημία της Nice στην Γαλλία, με τους Alain Marion και Raymond Guiot. Πήρε ενεργό μέρος στο σεμινάριο του Marc Grauwels, καθώς και στο πρώτο Flûte Symposium στην Nice της Γαλλίας το 1988, με τους J-P Rampal, A.Nicolet, T.Wye, A. Marion, M Larrieu, R. Guiot.

Μέλος του Κλιμακίου της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης από το 1989 μέχρι το 1991 με πολλές Συναυλίες στην Θεσσαλονίκη και σε πολλές πόλεις της Βορείου Ελλάδας και με συμμετοχή στην Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης ως έκτακτο μέλος, στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Δημητρίων 1989.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με την Μουσική Δωματίου, ενώ έχει πάρει μέρος σε πολλά ατομικά ρεσιτάλ στην Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της Ελλάδας. Έχει ηχογραφήσει για την κρατική τηλεόραση ΕΤ3 καθώς και το ραδιόφωνο.

Πήρε μέρος δύο φορές στο Sani Classic Festival, στην Χαλκιδική, με ατομικό ρεσιτάλ και συναυλία με τρίο μουσικής δωματίου. Solist, σε συναυλία με την Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό την διεύθυνση του Svilen Simeonov τον Δεκέμβριο 2015. Τον Απρίλιο 2016 έδωσε ατομικό ρεσιτάλ στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Παράλληλα έχει διδάξει σε masterclass φλάουτου στην Summer Music Academy (Afitos Halkidiki), του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, καθώς και στην ÉCUME, 17th Encounter of Mediterranean Music Schools, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Πήρε μέρος στο 1ο & στο 2ο Μουσικό Forum του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με διάλεξη για την αντιμετώπιση του άγχους της σκηνής και με συναυλία Flute Quartet.
Δίδαξε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 2002 μέχρι το 2017, και συνεχίζει να διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1989 έως σήμερα.

Πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει πάρει μέρος σε σεμινάρια Art Management, και Μουσικής Πληροφορικής. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Μαρία Γεωργιάδου
Γεννήθηκε στις Σέρρες, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη.
Από πολύ μικρή έδειξε ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και αργότερα ανώτερων θεωρητικών. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με το Δίπλωμα πιάνου (1996, Άριστα παμψηφεί) στο Σύγχρονο ωδείο Θεσσαλονίκης με καθηγήτρια τη Marina Spyridonova, ενώ στα Ανώτερα Θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Αρμονία με τον Κώστα Σαράφη, Αντίστιξη και Φούγκα με τον Δημήτρη Αθανασιάδη με άριστα.
Παράλληλα ασχολήθηκε με τη τζαζ μουσική, μελετώντας τζαζ πιάνο με τον Παύλο Τσακαλίδη και τζαζ αρμονία με τον Γιάννη Αγγελάκη και τον Κώστα Μαγγίνα, στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης.
Παρακολούθησε πολυάριθμα σεμινάρια πιάνου με τους : Christine Fressinier, Vitaly Margulis,
Martino Tirimo, Βασίλη Βαρβαρέσο και πολλούς άλλους καταξιωμένους πιανίστες.
Από το 1992 έως και σήμερα διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο δημοτικό ωδείο και σε πολιτιστικά τμήματα του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη, πιάνο, σε μαθητές όλων των τάξεων.

Η Γιαννικώτσιου Χρύσα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Αποφοίτησε από το 19ο Λύκειο Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο αποκτώντας πτυχίο πιάνου με την καθηγήτρια Μπαρσαμιάν Τζόρντ από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Κατόπιν συνέχισε τις σπουδές της στα ανώτερα θεωρητικά αποκτώντας τα πτυχία της ωδικής, αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και ενοργάνωσης. Άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια πιάνου για 2 χρόνια (1986-1988) στο ΔΩΚ και από το 1989 έως σήμερα στο ΔΩΘ. Τα τελευταία 13 χρόνια συνοδεύει σε συναυλίες τη χορωδία της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης και τη Δημοτική Χορωδία Λιτοχώρου. Είναι απόφοιτος του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ. Είναι παντρεμένη και μητέρα 3 παιδιών.

Εμμανουήλ Γιαννόπουλος

Ο Εμμανουήλ Στ. Γιαννόπουλος είναι διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επιβλέποντα καθηγητή τον Γρηγόριο Θ. Στάθη. Είναι ακόμη πτυχιούχος των τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού  και Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεταπτυχιακό του εκπονήθηκε στο Τμήμα Ποιμαντικής Θεολογίας του ίδιου πανεπιστημίου, στο γνωστικό αντικείμενο της Λειτουργικής και της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και τέχνης και υπεύθυνο καθηγητή τον αείμνηστο κορυφαίο λειτουργιολόγο Ιωάννη Φουντούλη. Διδάσκει από το έτος 2005 στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (σήμερα ως επίκουρος καθηγητής), μαθήματα σχετικά με την Βυζαντινή εκκλησιαστική μουσική. Δίδαξε ακόμη επί πολλά έτη (2000-2011) ως ειδικός επιστήμονας στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ τα μαθήματα Εισαγωγή στην εκκλησιαστική μουσική και Θέματα Ψαλτικής Τέχνης και στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία (ΑΕΑ) Βελλάς Ιωαννίνων-Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής .
Είναι συγγραφέας πολλών επιστημονικών βιβλίων, άρθρων, μελετών, καταλόγων χειρογράφων ψαλτικής και είναι επίσης τακτικός εισηγητής σε διεθνή μουσικολογικά και άλλα συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου έχει δώσει σχετικές διαλέξεις και έχει οργανώσει σεμινάρια εκμάθησης της ψαλτικής. Το κύριο βάρος της επιστημονικής του έρευνας δίδεται στην χειρόγραφη παράδοση της Ψαλτικής, από τη συστηματική μελέτη της οποίας προκύπτουν πλήθος στοιχείων για την ιστορία, τη μορφολογία, την θεωρία, την εξέλιξη και διάδοση, κ.λπ. της σπουδαίας αυτής τέχνης του ορθόδοξου Πνεύματος και του ελληνικού πολιτισμού.
Δίδαξε από το έτος 1988 έως το 2013 και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ συνεχίζει την θητεία του και στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης όπου από το έτος 1994 κ.ε. πολλοί μαθητές του έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους στην Ψαλτική Τέχνη.

Έχει διακονήσει ως λαμπαδάριος και πρωτοψάλτης σε ναούς της Θεσσαλονίκης (1988-1998) και από το έτος 1998 έως το 2020 ήταν πρωτοψάλτης του περικαλλούς βυζαντινού ιερού ναού των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων στην ίδια πόλη.

Ο Πέτρος Δαμιανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές με ελληνικά παραδοσιακά όργανα και συνέχισε σπουδάζοντας ηλεκτρικό μπάσο, σύντομα ανακαλύπτει το κοντραμπάσο όπου το 2007 ξεκινά σπουδάζοντας στο κρατικό ωδείο Θεσσαλονίκης με ειδικό μάθημα το κλασικό κοντραμπάσο, το 2010 συμμετέχει στο Summer school of Jazz Music of Codarts στο Rotterdam. Θα συνεχίσει τις μουσικές του σπουδές στην Jazz ακαδημία του Μάαστριχ δίπλα στους Jan Van den Boomen kai Phillipe Aerts. Το 2020, ολοκληρώνει τις σπουδές του στο δημοτικό ωδείο Θέρμης με Δίπλωμα κλασικού κοντραμπάσου με βαθμό Άριστα.

Από το 2009 διδάσκει ηλεκτρικό μπάσο και κοντραμπάσο σε διάφορα ωδεία στην Ελλάδα.

Είναι ιδρυτικό μέλος των σχημάτων, Trio amnesia, Toys Factory, Act up trio.

Έχει συμπράξει με διάφορα Jazz σύνολα και μουσικούς, Akira Sakata (Entasis Quintet), Terence Blanchart quartet συνεργασία με την κρατική ορχήστρα Θεσσαλονίκης, set up: Terence Blanchart tr, Fabian Almazan p, Petros Damianidis db, Justin Folkner dr, Plus and minus Collective orchestra, Swing time Quartet, Σάκης Παπαδημητρίου, Gianni Lenoci, Augusto Pirodda, Giovanni Di Domenico, Gianni Mimmo, Oleg Chaly, James Wylie, Danielle Martini, Rubben Verbrugen, Joao Lobo, Νίκος Ψοφογιώργος, Χρήστος Γερμένογλου, Αχιλλέας Σούρλας, Παναγιώτης Δαμιανίδης, Μανώλης Κουτσουνάνος, Γιώργος Τζούκας, John Rimaref, Pierre Bernard, Will Brahm, Φίλιππος Κωσταβέλης, Gregoire Tirtiaux, Νίκος Τουλιάτος, Στέφανος Χυτήρης, Μπάμπης Παπαδόπουλος κ.α.

Δισκογραφία:

2022 Babis Papadopoulos

2020 Christos Anastasiadis Hope

2020 Marrakech Mystery (Vagelis Angelopoulos Trio)

2019 Η Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς (Γιάννης Οικονομίδης) Μουσική & Βίντεο κλίπ (Trailer) (Μπάμπης Παπαδόπουλος, Χρήστος Γερμένογλου, Πέτρος Δαμιανίδης)

2017 Η Νύχτα Με Συμφέρει Μιχάλης Πρεπόνης (Ν.Καρούζου)

2016 Taxidi from tradition to jazz

2015 27’’ Christos Yermenoglou

2013 Act up trio

2008 Los Saskinistas

Η Φύλλις Δεμερτζή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Αποφοίτησε από το Κρατικό Ωδείο  Θεσσαλονίκης με άριστα (τάξη πιάνου Θεοφάνους Καίτης). Από το  1989 εργάζεται στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εργάστηκε ως συνοδός πιάνου στη Δημοτική χορωδία Θεσσαλονίκης με μαέστρο τον K. Μιμίκο και σε σχολές μπαλέτου. Συνεργάζεται με ωδείο στον Δήμο Θερμαϊκού και στον πολιτιστικό σύλλογο Νέων Επιβατών. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια με καταξιωμένους μουσικούς όπως οι Δ. Ευνουχίδου, Γ. Θυμή,  Albo Valdma, Γ. Χατζηνίκο και Κ. Χάρδα. Συμμετοχή και διακρίσεις μαθητών της σε διαγωνισμούς νέων μουσικών.

Δημήτρης Δεσύλλας 

Ο Δημήτρης είναι κιθαρίστας, συνθέτης και διδάσκει μουσική & ηλεκτρική κιθάρα. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και από πολύ νεαρή ηλικία αγάπησε την μουσική. Η πρώτη επαφή με όργανα μουσικής έγινε στα 4 έτη. Αργότερα στην εφηβεία ασχολήθηκε με την κιθάρα & το μπουζούκι.

Σπούδασε στο Σ.Ω.Θ. μουσική & ηλεκτρική κιθάρα.
Έχει πιστοποιήσεις από το Berklee College of Music, Boston(ανάπτυξη της μουσικότητας) & το MSU, Michigan(κλασική θεωρία).
Διδάσκει ηλεκτρική κιθάρα και γενικότερα την μουσική στο συνολό της ως επιστήμη & τέχνη από τα τέλη του 2018.
Έχει μαθητές σε Ελλάδα & εξωτερικό.
Από το 2018 κάνει live εμφανίσεις σε διάφορες περιοχές & μουσικές σκηνές της χώρας.
Συνθέτει τα δικά του μουσικά κομμάτια & βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης δίσκου.

YouTube
https://www.youtube.com/channel/UCx4D9m7b5bN1FsuzZrK-nKg

Δημήτρης Ζαχαράκης

Ο Δημήτρης Ζαχαράκης γεννήθηκε στην Κοζάνη. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Κοζάνης με τη Μ. Καραγιάννη και κρουστά με τη Β. Χουζούρη. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με ειδίκευση “Κλασικά Κρουστά” και καθηγητή τον Α. Βασιλειάδη και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος με ειδίκευση στην Παλαιά μουσική με επιβλέποντα καθηγητή τον Δ. Κούντουρα.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια μαθήματα με καταξιωμένους μουσικούς όπως: Γ. Χατζηνίκος, Δ. Ευνουχίδου, Δ. Ιωάννου, Κ. Τσούγκρας, Χ. Σαμαράς, Ross Daly, Σ. Σινόπουλο, Π. Ηλιόπουλος, Peter Prommel, Massimo Pastore, Nancy Zeltsman, Fumito Nanoya, Tchiki Duo, Theodor Milkov κ.α.

Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες με την Κρατική Ορχήστρα Θεσ/νίκης, με τα ορχηστρικά σύνολα και τα σύνολα δωματίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με την ορχήστρα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, την Ορχήστρα της Ακαδημίας του Detmold (Γερμανία).

Το 2012, με τον Κων/νο Ζιγκερίδη, απέσπασαν το πρώτο βραβείο ερμηνείας στο διαγωνισμό μουσικής δωματίου (έργο για κρουστά και ακορντεόν) που διοργάνωσε το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης.

Με το μουσικό σχήμα Udopia του Θύμιου Ατζακά ηχογράφησε το 2015 και το ομώνυμο CD, το οποίο απέσπασε το βραβείο German Record Critics’ Award 03 / 2016. Έχει εμφανιστεί σε συναυλίες και φεστιβάλ τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Από το 2013 διδάσκει κρουστά σε ωδεία και μουσικά σχολεία. Από το 2012 είναι συνεργάτης της Διεθνούς Μουσικής Κοινότητας ‘‘Μουσικό Χωριό’’.

Η Άννα Καϊνάρου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1963. Είναι απόφοιτος της σχολής Καλαμαρί. Είναι κάτοχος πτυχίων Αρμονίας, Αντίστιξης και Φούγκας. Βεβαίωση σπουδών στην μουσική αγωγή για προσχολική αγωγή από το 1988. Παράλληλα απέκτησε πιστοποιητικό σπουδών Ντραμς. Δούλεψε ως καθηγήτρια Μουσικής στο Αριστοτέλειο κολέγιο, Παναθήναια.

Από το 1988 διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης Συκεών και Αμπελοκήπων, στις παιδικές βιβλιοθήκες και στο Βαφοπούλειο ως καθηγήτρια Μουσικής προπαίδειας, θεωρητικών, αρμονίου, παιδικής χορωδίας.

Έχει πάρει μέρος με τους μαθητές της στα πολιτιστικά μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης όπως: Παιδικά φεστιβάλ, γιορτή Αγγέλων ,διαγωνισμοί παιδικού τραγουδιού, το παιδί και το βιβλίο του δήμου Θεσσαλονίκης και άλλα.

Η Φέμη Καϊνάρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963. Αποφοίτησε από την ελληνογαλλική σχολή «Καλαμαρί» και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές στο «Μακεδονικό Ωδείο» από όπου και πήρε το πρώτο  πτυχίο «Ειδικό Αρμονίας». Εργάζεται από το 1983, και από το 1988 στο ΔΩΘ, ως θεωρητικός και καθηγήτρια αρμονίου. Παράλληλα απέκτησε πτυχίο Αντίστιξης και Φυγής, με το καθηγητή και  Μαέστρο Ευθύμιο Μαυρίδη και σπούδασε κλασσικό τραγούδι με το σολίστ Θεόδωρο Πάντσιο. Από το έτος του 2000 διδάσκει και στα Δημοτικά ωδεία των Συκεών και Αμπελοκήπων, και σε δημοτικά σχολεία. Έχει ενεργή συμμετοχή στα μουσικά δρώμενα της Θεσσαλονίκης, με διεύθυνση παιδικών χορωδιών και ως σολίστ σε συναυλίες, στο Βαφοπούλειο και παιδικές βιβλιοθήκες.

Η Σεσίλ Κασαπιάν έλαβε το Δίπλωμα Πιάνου με βαθμό “Άριστα Παμψηφεί”, υπό την εμπνευσμένη διδασκαλία της καταξιωμένης σολίστ και καθηγήτριας πιάνου στο Κ.Ω.Θ., Έλλης Ζαχαροπούλου. Είναι πτυχιούχος Φούγκας, Αντίστιξης, Ειδικού Αρμονίας, Αρμονίου. Αποφοίτησε με αριστείο επίδοσης από το Αμερικανικό Κολλέγιο ΑΝΑΤΟLIA. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κάτοχος Proficiency, επαρκειούχος διδασκαλίας αγγλικής γλώσσας. Έχει δώσει ρεσιτάλ με έργα κλασσικού ρεπερτορίου και Αρμενίων συνθετών, έχει συνοδεύσει την διακεκριμένη υψίφωνο Τσαλικιάν Σιρανούς, τον φαγκοτίστα  Πολίτη Γιώργο, piano-duets, συνοδείες κονσέρτων και τάξεων μονωδίας.

Έχει λάβει μέρος, ως ενεργό μέλος, σε σεμινάρια με εξέχοντες σολίστ όπως: Ν. Χατζηνίκο, Μ. Lewander, Nelly Ben-Or (τεχνική Αlexander), N.Αστρινίδη, S. Barova, R.Syracuse. Παρακολούθησε σεμινάρια ερμηνείας και τεχνικής, ενισχύοντας τον παιδαγωγικό χαρακτήρα της πιανιστικής της διδασκαλίας με  διακεκριμένους σολίστ όπως: Δ. Ευνουχίδου, Φ. Φιλλίποβα, D. Altinoc,  Κ. Χάρδα, Στ. Θωμόπουλο, Λ. Βασιλειάδη, Δ. Αθανασιάδη, Ρ.Vladigerov, Β.Ringeissen, Δ.Τουφεξή, κ.α.

Διδάσκει πιάνο στο ΔΩΘ από το 1989, έχει συνεργαστεί με πολλά Ωδεία αποδίδοντας ανώτερους τίτλους σπουδών σε μαθητές της και συμμετέχοντας ως κριτική επιτροπή για την λήψη πτυχίων και διπλωμάτων. Πολλοί μαθητές της ακολουθούν αξιόλογη μουσική καριέρα στη Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχει διοργανώσει πολυάριθμα μαθητικά ρεσιτάλ και μουσικές δράσεις στο ΔΩΘ, είναι η πρώτη διδάξασα της μουσικής θεματικής επένδυσης παραμυθιών με την συμμετοχή των σπουδαστών του ΔΩΘ. Ήταν υπεύθυνη της καλλιτεχνικής οργάνωσης, παρουσίασης και μέλος της κριτικής επιτροπής του Α’ Διαγωνισμού Πιάνου “Αναΐς  Κασαπιάν”, στο Δημοτικό Ωδείο Ορεστιάδας.

Έχει διδάξει σε Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου μας, οργανώνοντας 3 κύκλους σπουδών και αντίστοιχες τελετές λήξης με τίτλο “Το Ωδείο πάει Σχολείο”.

Είναι μέλος του Αρμενικού Πολιτιστικού Συλλόγου “Χαμασκαΐν” και της Χορωδίας του. Υπήρξε διοικητικό μέλος του Αρμενικού Σταυρού του Ελέους Μακεδονίας και Θράκης. Είναι σύζυγος και μητέρα 2 υπέροχων παιδιών.

Η Βασιλική Κατσουπάκη πήρε Δίπλωμα μονωδίας από το Δ.Ω.Θ. το 2000 με καθηγητή τον Αχιλλέα Τσάνταλο,  με Άριστα παμψηφεί και ειδικό βραβείο ερμηνείας. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο Conservatorio Statale G. Rossini, στην Ακαδημία μελοδράματος του Κ.Ω.Θ.,  στη Junge Oper της κρατικής όπερας της Στουτκάρδης και στην ομάδα υψηλής εξειδίκευσης στην Όπερα  ‘’Roma 2011’’. Συμμετείχε σε όλες τις παραγωγές της ‘Οπερας Θεσσαλονίκης του Κ.Θ.Β.Ε. Ως  Μονωδός (σολίστ), συνεργάζεται με την Εθνική Λυρική σκηνή (από το 2009)και τους καλλιτεχνικούς οργανισμούς  Operama και As.Li.Co. Συμμετείχε στην πρώτη παγκόσμια παρουσίαση της ατονάλ  Όπερας Ζ του Μηνά Μπορμπουδάκη στην Ε.Λ.Σ. ως Μάνα Νικήτα σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου   και στην πρώτη Πανελλήνια παρουσίαση του Greek Passion του Bohuslav Martinou, ως Magdalenia (Οπερα Θεσσαλονίκης,  orch. Opera Timisoara σκην. Pamela Howard). Έχει ηχογραφήσει έργα του Ιωσήφ Μπενάκη με την συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ. Από το 2019 διδάσκει Μονωδία στον καλλιτεχνικό οργανισμό Δήμου Θεσσαλονίκης .

 

 

 

Η Βασιλεία Κοντοπούλου γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1984. Σε μικρή ηλικία ξεκίνησε τις σπουδές της στο Θρακικό Πνευματικό Ωδείο όπου σπούδασε πιάνο και θεωρητικά. Συνέχισε τις σπουδές της στα θεωρητικά στο Σ.Ω.Θ και απέκτησε πτυχίο Αρμονίας με καθηγητή τον Γ. Αγγελάκη. Ασχολήθηκε με το σύγχρονο και jazz τραγούδι και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη (Ν.Ω.Θ) με την Ε. Μιχαλοπούλου αλλά και με την C. Roth στο Μόναχο (Jazzprojekt). Σπούδασε κλασικό τραγούδι με καθηγήτρια την Κ. Καρατζά και το 2015 απέκτησε Δίπλωμα Μονωδίας με «Άριστα Παμψηφεί».  Αποφοίτησε επίσης με «Άριστα Παμψηφεί» από την σχολή Μελοδραματικής του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης με υπεύθυνο καθηγητή τον Α. Λαλούση και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη Μουσική Παιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας.

Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα μουσικά δρώμενα, έχει πραγματοποιήσει συνεργασίες και είναι μέλος μουσικών σχημάτων με ενεργή καλλιτεχνική δραστηριότητα και δισκογραφική δουλειά (βλ. Inner Sail, Grey Paris, Cmoon). Είναι επίσης μέλος του Roots and Routes International (international network for the promotion of cultural and social diversity in contemporary performing arts and media).

Έχει εργαστεί σε ιδιωτικά ωδεία ως δασκάλα σύγχρονου και κλασικού τραγουδιού αλλά και σε οργανισμούς (Save The Children International), οργανώνοντας μουσικοπαιδαγωγικά workshops με άξονα το τραγούδι, για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες.

Σταύρος Κρομμύδας 

Γεννημένος στην Θεσσαλονίκη το 1961, κάτοχος Πτυχίου κλασσικής κιθάρας και Πτυχίου Βυζαντινής μουσικής. Δάσκαλος σε Ωδεία από το 1997. Δίδαξα στο Μουσικό σχολείο Θες/νίκης και στο τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής μουσικής του Τ.Ε.Ι Ηπείρου. Από το 1987 ενεργός στα Λαϊκά πάλκα της πόλης, συναυλίες και περιοδείες Ελλάδα και εξωτερικό.

Από φέτος θα βρίσκομαι στον φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης όπου θα μοιράζομαι την γνώση και την εμπειρία μου με όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη, το ύφος, τον ρόλο, την δεξιοτεχνία της Λαϊκής κιθάρας. 

Κώστας Μακρυγιαννάκης

Ο Κώστας Μακρυγιαννάκης σπούδασε μουσική στη Θεσσαλονίκη (Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης / Μακεδονικό Ωδείο, στην τάξη του Σταύρου Σουργκούνη) και στο Λονδίνο (Trinity College of Music / University of Sussex, στις τάξεις της Nicola Hall και του Colin Downs).

Η νέα μουσική, η ιστορικά ενημερωμένη εκτέλεση, η μουσική δωματίου και η ποπ μουσική είναι τομείς στους οποίους έχει συνεργαστεί με εξέχοντες καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συναυλιακά και δισκογραφικά. Ανάμεσά τους, η βιολονίστα Rosemary Campton, ο τενόρος James Geer, η υψίφωνος Μυρτώ Παπαθανασίου, η μεσόφωνος Θεοδώρα Μπάκα, ο πιανίστας και συνθέτης Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης, οι μαέστροι Βλαδίμηρος Συμεωνίδης και Μίλτος Λογιάδης, ο σαξοφωνίστας Θεόφιλος Σωτηριάδης η χορεύτρια και χορογράφος Κωνσταντίνα Ευθυμιάδου, η συγγραφέας παιδικών έργων και παραμυθιών Αναστασία Αστερίου και οι τραγουδοποιοί Γιάννης Αγγελάκας, Μανώλης Φάμελος και Μαρία Θωίδου. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την νέα ελληνική μουσική, έχει ερμηνεύσει σε πρώτη εκτέλεση πλήθος έργων για σόλο κιθάρα κι έργων μουσικής δωματίου. Επίσης, έχει συντονίσει και διευθύνει κιθαριστικά σύνολα παρουσιάζοντας σε πρώτη εκτέλεση στην Ελλάδα έργα σημαντικών συνθετών του 20ου αιώνα όπως ο Terry Reilly, ο Steve Reich και ο Karlheinz Stockhausen.

Από το 1997 εμφανίζεται στην Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Ελβετία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Τσεχία. Έχει γράψει μουσική για εκδόσεις παιδικών παραμυθιών, κουκλοθεάτρου και παραστάσεις χορού. Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΤ, την EBU, το BBC και για διάφορα ελληνικά ραδιοτηλεοπτικά κανάλια. Η συναυλιακή του δραστηριότητα περιλαμβάνει εμφανίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ κι αίθουσες συναυλιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Φεστιβάλ Αθηνών κι Επιδαύρου, Φεστιβάλ Δημητρίων, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνάσειου ιδρύματος, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, The Bolivar Hall – London, Karlsberg Glyptotek, The Prague Conservatoire κ.ά.)

Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός συντονιστής της διεθνούς καλλιτεχνικής κοινότητας “Μουσικό Χωριό”. Επίσης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου του Κέντρου Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, καθώς και εμπνευστής και διοργανωτής από το 2005 μέχρι και το 2011 του φεστιβάλ μουσικής δωματίου με άξονα την κιθάρα, “Guitar Plus”.

Ιστότοποι

fb:

https://www.facebook.com/Kostas-Makrygiannakis-Κώστας-Μακρυγιαννάκης-1560982920712587

spotify:

https://open.spotify.com/album/7InMb44zABHYJnAeQYxm5i?si=i3ukOgOLQmuVX2DE8wh8Yw

louvana records:

https://www.louvanarecords.com/KostasMakrygiannakis

Music Village:

https://www.music-village.gr

Η Θέλξη Ματίκα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και άρχισε τις μουσικές της σπουδές στο  Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης απ’ όπου και πήρε το Δίπλωμα Πιάνου (τάξη Ε. Γαϊτάνου). Για δύο  χρόνια ήταν ενεργό μέλος της Masterclass πιάνου των duo Ganevi στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα τελείωσε τις σπουδές της στη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Ακολούθησαν μουσικές σπουδές στο Παρίσι στην Ecole Normale de Musique de Paris στο πιάνο (τάξη Α.Ruiz-Pipo) και στη μουσική δωματίου (τάξη C.De Buchy) και αποκτά το Δίπλωμα πιάνου ‘médaille d’or’ και το Ανώτατο Δίπλωμα Μουσικής Δωματίου. Παρακολούθησε σπουδές πιάνου τρίτου κύκλου στην τάξη Perfectionnement του J.Martin στο C.N.R.de Versailles.

Κατά τη διάρκεια της 7ετούς παραμονής της στο Παρίσι έδωσε συναυλίες πιάνου και μουσικής δωματίου, ενώ συγχρόνως δίδασκε σε Ωδεία της πόλης.

Εδώ και 25 χρόνια αποτελεί πιανιστικό ντουέτο με την Έλλη Ζαχαροπούλου ερμηνεύοντας έργα για 2 πιάνα και 4 χέρια, καλύπτοντας  ένα ευρύ ρεπερτόριο συνθετών, που φτάνει μέχρι την σύγχρονη εποχή με  συνεχείς εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Σήμερα διδάσκει πιάνο, μουσική δωματίου και συνοδεία στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Πολυάνειο Ωδείο Ι.Μ.Κιλκίς, συνεχίζοντας την καλλιτεχνική της δραστηριότητα. Διετέλεσε αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Κ.Ω.Θ. για δύο θητείες.

Η Δήμητρα Μπαστέα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, είναι καθηγήτρια πιάνου από το 1992 μέχρι σήμερα, έχει διδάξει ειδικό και υποχρεωτικό πιάνο , PV  πιάνου και Μονωδίας, πρακτικό διδασκαλείο πιάνου και Μονωδίας και της έχει ανατεθεί η διεύθυνση των χορωδιών ΚΑΠΗ Θεσσαλονίκης. Από το Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης έχει πάρει πτυχίο πιάνου με καθηγήτριες τις Δωροθέα Μαυρουδή και Κατερίνα Σταματέλου. Από το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης έχει πάρει δίπλωμα Μονωδίας με καθηγήτρια την Γεωργία Δήμου. Συμμετείχε σε ρεσιτάλ πιάνου και τραγουδιού σε πολλές πόλεις της Ελλάδος αλλά και εξωτερικού.

Η Μαρία Μπελίδου σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης απ’ όπου πήρε Δίπλωμα Πιάνου, Πτυχίο Αρμονίας και Πτυχίο Ωδικής. Συνέχισε τις σπουδές πιάνου με τον Γιώργο Θυμή στο Τμήμα Μουσικής του North College σε συνεργασία με το London College of Music, απ’ όπου κατέχει το Diploma of Licentiateship.  Συμμετείχε σε σεμινάρια πιάνου, μεταξύ άλλων με τους Γιώργο Χατζηνίκο, Μαρτίνο Τιρίμο, Paul Badura-Skoda, Δόμνα Ευνουχίδου. Το 1992 παρακολούθησε στη θερινή Ακαδημία Mozarteum του Salzburg, το Διεθνές Σεμινάριο Μουσικοπαιδαγωγικής του Ινστιτούτου Carl Orff. Το ακαδημαϊκό έτος 1997-98 πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές -με μερική υποτροφία του Βρετανικού Συμβουλίου- με τίτλο “Arts Policy and Management” στο City University, Business School του Λονδίνου, απ’ όπου πήρε Master’s Degree. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της στο Λονδίνο συμμετείχε σε διάφορα projects οργάνωσης καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων καλλιτεχνικών οργανισμών. Το 2019 παρακολούθησε με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης πρόγραμμα μεταπτυχιακής εξειδίκευσης για την Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών σε παιδιά Προσχολικής και Σχολικής ηλικίας από το Ελληνικό Κέντρο Δια Βίου Μάθησης.

Από το 1999 εργάζεται σε ανεξάρτητη βάση, οργανώνοντας συναυλίες, εκθέσεις, καλλιτεχνικά εργαστήρια και σεμινάρια μουσικής. Συνεργάζεται ως κειμενογράφος μουσικολογικών κειμένων με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης από την έναρξη της λειτουργίας του. Κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2003-4 και 2004-5 δίδαξε ως συμβασιούχος βάσει του ΠΔ 407/80 το μάθημα Πολιτιστική Πολιτική και Διαχείριση στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Εργάζεται από το 1992 ως καθηγήτρια πιάνου στο Δ.Ω.Θ. και τα έτη 1994-2000 στο Ν.Ω.Θ., διδάσκοντας πιάνο, μουσική δωματίου, ανάγνωση εκ πρώτης όψεως (Prima Vista) σε μαθητές όλων των επιπέδων ενώ κάποιοι απ’ αυτούς έχουν αποφοιτήσει από το ΔΩΘ με Πτυχίο Πιάνου.  Τόσο η ίδια όσο και όλοι οι μαθητές της παίρνουν μέρος στην ετήσια συναυλία της τάξης της στο τέλος κάθε σχολικού έτους.

Χρήστος Νούλης

Ο Χρήστος Νούλης εισήγαγε την Ορθοσωμική για Μουσικούς© στην Ελλάδα το 2003 παραδίδοντας διαλέξεις, σεμινάρια και τακτικά μαθήματα σε μουσικούς με στόχο την κινητική τους βελτίωση και τη συνειδητοποίηση των σωματικών τους δυνατοτήτων. Έκτοτε, μία πληθώρα μαθητών, εκπαιδευτών και ερμηνευτών μουσικής έχουν επωφεληθεί από τον πλούτο των θεωρητικών και πρακτικών γνώσεων που παρέχει η Ορθοσωμική για Μουσικούς© έχοντας εκπληρώσει τις δεξιοτεχνικές τους απαιτήσεις και έχοντας απαλλαγεί από σωματικά ζητήματα.

Είναι απόφοιτος του Royal College of Music του Λονδίνου, του Μακεδονικού Ωδείου και του Birmingham Conservatoire όπου και ολοκλήρωσε την διδακτορική του έρευνα με επιτυχία επάνω στην συμβολή των σωματικών μεθόδων στη μουσική ερμηνεία. Είναι επίσης διπλωματούχος των μεθόδων Rehabilitation Pilates, Yoga Therapy και Alexander Technique.

Έχει παρουσιάσει διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια όπως το «1ο και 2ο Διεθνές συνέδριο για την Ιατρική των Μουσικών», το διεθνές συνέδριο ISME 2012 (International Society for Music Education), στο Opera Studio της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου Ιδρύματος και σε πληθώρα ωδείων και μουσικών σχολών ανά την Ελλάδα.

Είναι καθηγητής πιάνου και Ορθοσωμικής για Μουσικούς© στο Μακεδονικό Ωδείο και διδάσκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στα πλαίσια προγράμματος ΕΣΠΑ για την ένταξη του μαθήματος της Τεχνικής Αλεξάντερ στο τμήμα Μουσικών Σπουδών.

Η Κατερίνα Ξενιτίδου γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε πιάνο με καθηγήτρια τη Χ. Καλαϊτζή στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, απ’ όπου πήρε Δίπλωμα με “Άριστα” το 1988. Συνέχισε τις σπουδές της στην Ακαδημία Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Γκρατς με καθηγητή τον Εugen Jakab και μαθήματα μουσικής δωματίου με την καθηγήτρια Shopova (της Ακαδημίας της Σόφιας).  Παράλληλα, πήρε μέρος σε σεμινάρια και μελέτησε με τους Γ. Χατζηνίκο, το ζεύγος Ganevi, R. Kehrer, Κ. Πολυζωίδου κ. α. Πραγματοποίησε πολλές εμφανίσεις σε ατομικά ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου σε διάφορες πόλεις. Είναι μέλος του σχήματος “Ωδής πολύτροπον” και “Χρωμοτρόπια”.

Δίδαξε επί 12 χρόνια στην Εστία Μουσών Νάουσας και από το 1991 διδάσκει Πιάνο στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Είναι πτυχιούχος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Α.Π.Θ.

Ο Βαγγέλης Παπαγεωργίου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου με διάκριση από το Πανεπιστήμιο Bournemouth της Μεγάλης Βρετανίας με ειδίκευση στη Σύνθεση και Παραγωγή Μουσικής για τον Κινηματογράφο με Καθηγητή τον Professor Stephen Deutsch. Σπούδασε Ανώτερα Θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια απέκτησε Δίπλωμα Σύνθεσης με Άριστα παμψηφεί και Βραβείο με Καθηγητή τον Θεόδωρο Αντωνίου. Επίσης, είναι κάτοχος Διπλώματος Πιάνου με Καθηγήτρια την Άντζελα Κοτίδου και έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο τζαζ πιάνο και στον Αυτοσχεδιασμό στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του Παύλου Τσακαλίδη.

Έχει συνθέσει Πρωτότυπη Μουσική για ταινίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πολλές από τις οποίες έχουν διακριθεί σε διεθνή φεστιβάλ («Μινώταυρος» 2014/Φεστιβάλ Καννών, «Noir Project» 2014 κ.α), καθώς και για θεατρικά έργα και τηλεοπτικές εκπομπές. Το 2014 κυκλοφόρησε από την γερμανική εταιρεία “Roba Productions Music” προσωπική μουσική συλλογή soundtrack “Stream of Thought” με συνθέσεις του για ταινίες. Από το 2007 είναι Συνεργάτης στους τομείς Σύνθεσης, Ενορχήστρωσης, Παραγωγής και Sound Design στο στούντιο Διεθνών Παραγωγών Green Recording and Mastering Studio στην Αυστραλία. Έχει συνεργαστεί ως πιανίστας και παραγωγός με ελληνικά και ξένα συγκροτήματα σε δισκογραφία και συναυλίες.

Από το 1991 έως σήμερα, έχει διδάξει σε ωδεία της Θεσσαλονίκης (Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ωδείο Φίλιππος Νάκας, Μελωδία Καλαμαριάς κ.α.) Σύνθεση, Ανώτερα Θεωρητικά, κλασικό και τζαζ Πιάνο και Μουσική Τεχνολογία σε μαθητές (ως τη βαθμίδα του Διπλώματος), αρκετοί εκ των οποίων έχουν διακριθεί διεθνώς. Έχει διοργανώσει και επιμεληθεί σεμινάρια και εργαστήρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με την μουσική Κινηματογράφου και τον Αυτοσχεδιασμό.

Λέττη Παππά

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη από γονείς Φλωρινιώτες. Ο πατέρας της Τάσος Παππάς ήταν μαέστρος, διευθυντής χορωδιών, καθηγητής στο Κρατικό Ωδείο, στο Κολλέγιο Ανατόλια, συνθέτης και πρωτοστάτης στην καθιέρωση των Δημητρίων.

Είναι ιδρύτρια του Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού “Τάσος Παππάς” για όλα τα όργανα και χορωδίες http://www.tasospappascompetition.gr/

Είναι Καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος. Έχει διδάξει στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Ωδείο Βέροιας, στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς και στο Δημοτικό σχολείο των  Εκπαιδευτηρίων «Μαντουλίδης» και έχει οργανώσει πάνω από 100 θεματικές συναυλίες μαθητών της για όλες τις ηλικίες, όπως επίσης συναυλίες προετοιμασίας διπλωμάτων και πτυχίων. Έχει δώσει πολλά διπλώματα και πτυχία.

Έχει Δίπλωμα πιάνου με άριστα από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, Πτυχίο Ενοργάνωσης, Πτυχίο Ωδικής, Πτυχίο Αρμονίας, Πτυχίο Αντίστιξης και Πτυχίο Φούγκας. Ακόμα έχει Πτυχίο της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Έχει διατελέσει Μουσική Σύμβουλος και μέλος της επιτροπής των για 10 χρόνια στον Πανελλήνιο Μουσικό διαγωνισμού για όλα τα όργανα Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα, στον Πανελλήνιο διαγωνισμό πιάνου G. Bachauer, στον Πανελλήνιου Μουσικό Διαγωνισμού  Bachauer Junior και στον Διεθνή  Διαγωνισμό πιάνου Alkan-Zimmerman competition.

Η Μαρίνη Πεϊκίδου – Παπάζογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αρχικά βιολί και κατόπιν βιόλα. Ειδικεύτηκε στην ερμηνεία και πρακτική της παλαιάς μουσικής (μεσαιωνικό fiddle, μπαρόκ βιολί και βιόλα) στο MUK Privatuniversitaet της Βιέννης. Έχει παρακολουθήσει masterclasses παλαιάς μουσικής στην Αυστρία και την Ολλανδία. Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Λεπτών Οργάνων Αρχαίου και Βυζαντινού Ρεπερτορίου (διεύθυνση Χριστόδουλος Χάλαρης) δίνοντας συναυλίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (Ουκρανία, Ιταλία κ.α.). Συμμετέχει στο εργαστηριακό μουσικό σύνολο Concerto Conservatoriο (διεύθυνση Κωστής Παπάζογλου) το οποίο εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 10η Biennale Νέων Καλλιτεχνών το 2001 στο Sarajevo.

Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Μακεδονίας και Θράκης, της Ορχήστρας Νέων της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (κλιμάκιο), της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου, της Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της μπαρόκ ορχήστρας “concerto ellenico” (κοντσέρτο ελένικο) και από το 2001 ήταν τακτικό μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Δήμου Καλαμαριάς.

Είναι ιδρυτικό μέλος του συνόλου μεσαιωνικής μουσικής Κώδιξ (CD “En la mar ay una torre”, MINOS-EMI) με το οποίο έπαιξε στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Είναι επίσης μόνιμο μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων Concerto quartet (Κοντσέρτο). Από το 2010 ίδρυσε και διδάσκει την Ορχήστρα Νέων Θεσσαλονίκης. Δίδαξε στα Δημοτικά Ωδεία Καλαμαριάς, Σταυρούπολης, Αγίου Παύλου, Αρναίας και Δήμου Αριστοτέλη καθώς και στα Μουσικά Σχολεία Θεσσαλονίκης, Κατερίνης, Σερρών και Δράμας. Από το 2014 είναι καθηγήτρια βιόλας στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας στη Θεσσαλονίκη και βιολιού στο Μακεδονικό Ωδείο.

Είναι διευθύντρια του Crescendo Hellas που αποτελεί ελληνικό τμήμα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Κρεσέντο που δραστηριοποιείται σε όλον τον κόσμο.

Η Κυριακή Πετρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καστοριά. Εκεί ξεκίνησε μαθήματα κλασικής κιθάρας με τον Ιωάννη Ζορπίδη. Στα 18 της φεύγει για σπουδές στη Θεσσαλονίκη, όπου και έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή με το ούτι. Εκεί ξεκινάει τη φοίτησή της στη σχολή Παραδοσιακής και Βυζαντινής μουσικής «Εν Χορδαίς», μαθαίνοντας ούτι, λαούτο και θεωρία τροπικής μουσικής (σύστημα Μακάμ), με δασκάλους τον Κώστα Παπαγιαννίδη και τον Κυριάκο Καλαϊτζίδη.

Ακολούθησαν σπουδές στο τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με ειδίκευση στο ούτι, με δάσκαλο τον Θύμιο Ατζακά, όπου και αποφοίτησε. Ακόμα, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια στο ούτι και στη θεωρία των Μακάμ, με δασκάλους τον Ευγένιο Βούλγαρη και τον Yurdal Tokcan.

Σήμερα είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα: “Μουσική Εκπαίδευση και Κοινοτική Μουσικήκαθώς και στο ΠΜΣ: “Επιστήμες και Τέχνες της Μουσικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στα πλαίσια του πρώτου επικεντρώθηκε στη διδακτική στο ούτι, ενώ στο δεύτερο στο κούρδισμα των φυσικών διαστημάτων.

Έχει συμμετάσχει σε δισκογραφία, τηλεοπτικές παραγωγές και έχει συνεργαστεί με διάφορα μουσικά σχήματα. Τέλος, είναι μέλος του μουσικού σχήματος «Deva», όπου βασικός άξονας μελέτης και εμβάθυνσης είναι η παραδοσιακή μουσική της Ανατολικής Μεσογείου καθώς επίσης και η λόγια μουσικής της Κωνσταντινούπολης.

Μαρία-Νεφέλη Σγατζή

Η Μαρία-Νεφέλη Σγατζή γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Βόλο. Η μουσική μπήκε στη ζωή της από πολύ νωρίς καθώς κληρονόμησε την καλλιτεχνική φλέβα της μητέρας της και έτσι όταν ήταν ακόμη μαθήτρια στη β’ τάξη του Δημοτικού, πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι του Δημοτικού Ωδείου Βόλου και ξεκίνησε μαθήματα ευρωπαϊκών κρουστών και πιάνου, ενώ το 2013 ξεκίνησε και τα μαθήματα ελληνικού τραγουδιού στον Βόλο, στο Ωδείο «Ρυθμός», με καθηγητές τους κ. Ζαφείρη Κουκουσέλη και Νίκο Παρθένη, από το οποίο αποφοίτησε το 2017. Την ίδια χρονιά αποφοίτησε και από το Μουσικό Σχολείο Βόλου έχοντας συμπράξει με σπουδαίους ερμηνευτές όπως Μανώλη Μητσιά, Άλκηστης Πρωτοψάλτη αλλά και την εμφάνισή της στην τηλεοπτική εκπομπή «Στην υγειά μας» του Σπύρου Παπαδόπουλου συμμετέχοντας στο σύνολο ελληνικής μουσικής του σχολείου ως ερμηνεύτρια αλλά και ως κρουστή, με αφορμή το αφιέρωμα του Μουσικού Σχολείου Βόλου στον Βασίλη Τσιτσάνη. Το 2015 πήρε το Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας με «Άριστα» από την τάξη θεωρητικών του Ανδρέα Μιμαίου του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Επίσης, από το 2016 άρχισε να φοιτά και στο τμήμα μονωδίας του Δημοτικού Ωδείου Βόλου της Σύλβιας Τσιμπανάκου.

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση την Ελληνική Παραδοσιακή (Δημοτική) Μουσική και καλλιτεχνικό αντικείμενο το παραδοσιακό (δημοτικό) τραγούδι.

Σήμερα είναι φοιτήτρια στο ίδιο τμήμα, στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Επιστήμες και τέχνες της Μουσικής». Παράλληλα από το 2018 συνεχίζει τις σπουδές της στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στο τμήμα των ευρωπαϊκών κρουστών.

Έχει συμμετάσχει σε δισκογραφία με αφιέρωμα παραδοσιακά τραγούδια με προέλευση από τη Μικρά Ασία. Ακόμη έχει λάβει μέρος σε διάφορα ορχηστικά αλλά και φωνητικά σύνολα όπως στη Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, στην Καμεράτα του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, στη Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, στην μπάντα αλλά στην συμφωνική ορχήστρα ανωτέρας του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, στη χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Βόλου, στο φωνητικό σύνολο «Ρυθμός», κ.α. Επίσης έχει παρακολουθήσει διάφορα σεμινάρια τραγουδιού αλλά και κρουστών.

Ο Αναστάσης Σιδέρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1992. Ξεκίνησε μαθήματα κιθάρας σε ηλικία 14 ετών. Το 2008 εισήχθη στο ΚΩΘ, στην τάξη του Θάνου Μήτσαλα, απ’ όπου το 2015 απέκτησε Πτυχίο (Άριστα 10) και το 2019 Δίπλωμα (Άριστα 9.75). Είναι πτυχιούχος Αρμονίας (Άριστα 10) από την τάξη της Μαρίας Γεωργιάδου, πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., όπως επίσης και πτυχιούχος Βυζαντινής Μουσικής (Άριστα 10) από την τάξη του Ιωάννη Λιάκου. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα master classes στο πλαίσιο ενεργής συμμετοχής του σε κιθαριστικά φεστιβάλ (φεστιβάλ Βόλου, Νάξου, Δούμπεια κ.α.). Έχει δώσει πλήθος ρεσιτάλ, τόσο με σόλο ρεπερτόριο, όσο και με μουσικά σύνολα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας.

Η Κατερίνα Στεφανίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης παίρνοντας Πτυχίο Αρμονίας (τάξη Ι. Μπαρούτα), Πτυχίο Αντίστιξης, Φούγκας και Ωδικής (τάξη Δ. Αθανασιάδη), ενώ παράλληλα αποφοίτησε με Δίπλωμα Μονωδίας από το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Γ. Δήμου).

Εργάζεται στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή του το 1989 ως καθηγήτρια Αρμόνιου, υποχρεωτικών μαθημάτων Θεωρίας, Σοφλέζ, Αρμονίας, καθώς και των ειδικών μαθημάτων Αρμονίας και Αντίστιξης, ενώ μαθητές της έχουν αποφοιτήσει με Πτυχία Αρμονίας και Αντίστιξης. Είναι εκπρόσωπος εργαζομένων καθηγητών μουσικής και χορού στο Κέντρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Η Λίνα Τσαλίκη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη όπου ξεκίνησε μαθήματα πιάνου σε ηλικία επτά ετών. Το 1981 απέκτησε Πτυχίο Αρμονίας και το 1982 Πτυχίο Πιάνου. Εργάστηκε στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος από το 1981 έως το 1991 ως καθηγήτρια πιάνου, ενώ από το 1992 έως και σήμερα διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Παράλληλα με τη διδασκαλία, έλαβε και το Δίπλωμα Πιάνου το 1998.

Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια στο Δημοτικό Ωδείο κι έχει συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις ως συνοδός σε χορωδίες, διπλωματικές εξετάσεις πιάνου, ρεσιτάλ 4 χεριών, ρεσιτάλ για πιάνο και βιολί και για πιάνο και κιθάρα.

Πολλοί εκ των μαθητών της έλαβαν πτυχία και διπλώματα πιάνου, ενώ επί σειρά ετών είχε αναλάβει τη διδασκαλία μουσικής δωματίου στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Ο Ματθαίος Χάιδος γεννήθηκε το 1994 στη Θεσσαλονίκη. Από μικρή ηλικία   ξεκίνησε μαθήματα κλαρινέτου και μετά από προσπάθεια ετών ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης το 2017, με υπεύθυνο Καθηγητή τον Κ. Καζίκο. Παράλληλα με τις μουσικές του σπουδές έχει αποφοιτήσει ως Αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Ως μουσικός έχει λάβει μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς, λαμβάνοντας αξιόλογα σχόλια και έχει διακριθεί για την πορεία του ως καλλιτέχνης. Επίσης, έχει συμμετάσχει με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος  σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις,  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, για φιλανθρωπικό κυρίως χαρακτήρα. Σήμερα εργάζεται ως καθηγητής στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Η Κατερίνα Ψαλτίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε τις σπουδές της  στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης  από όπου πήρε το Πτυχίο Αρμονίας.  Συνέχισε στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης,  στο οποίο ολοκλήρωσε τον κύκλο των σπουδών της με Πτυχίο και Δίπλωμα Πιάνου από την τάξη της Φ. Φιλίπποβα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά σεμινάρια πιάνου, μουσικοπαιδαγωγικών σπουδών και σε συναυλίες καθηγητών.

Εργάστηκε ως Καθηγήτρια  Πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας από το 2001-2004. Διδάσκει στο Δημοτικό Ωδείο Νεάπολης – Συκεών από το 2002 έως σήμερα. Διδάσκει Πιάνο και Μουσική Προπαιδεία στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης από το 1994 έως σήμερα.

Από το 2015 συμμετέχει στο μουσικό σχήμα Ονειρίδες, με το οποίο ερμηνεύουν δικά τους τραγούδια και μουσικά παραμύθια.

2020 © Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Θεσσαλονίκης - Developed by My Company Projects | Hosted by Stakaman.gr